Märkningsmetoder

Det finns många olika metoder för tryck och märkning. Vilken teknik som används beror på användningsområde och vilken typ av material eller produkt som skall märkas. Här kan du läsa lite om de vanligaste teknikerna som vi använder.

SCREENTRYCK
Den enklaste, billigaste och många gånger den bästa tryckmetoden. Används ofta till t-shirt, sweatshirt och annan enklare konfektion.

Hur går det till?
Screentryck trycks med pigment- eller vulkfärg som pressas genom en silkes- eller polyesterväv (även metallnät förekommer) som sitter i en ram. Schabloner täcker de partier som inte skall släppa igenom färg och på så sätt uppstår mönstret. Man använder en schablon per färg, så ett 3-färgstryck har alltså tre schabloner.

Märkningsmetoden passar till:
T-shirt, sweatshirt, piké.

TRANSFERTRYCK
I många fall ett alternativ till screentryck. Transfertryck ger en ökad detaljrikedom och distinktare färger. Fördelarna med metoden är att det inte finns några startkostnader för att tillverka ett original som det finns med screentryck utan det tar i princip lika lång tid per plagg att tillverka en eller hundra tröjor. Detta gör att metoden lämpar sig väl för låga volymer eftersom priset blir relativt lågt.

Hur går det till?
Här förtrycker man ett motiv på ett bärark, som sedan appliceras på textil genom värme och tryck. Finns även folier som man skär, för att skapa ett motiv, som sedan värms på.

Märkningsmetoden passar till:
T-shirt, sweatshirt

TAMPOTRYCK
Tampo-tryck är en tryckmetod som passar bra för produkter i plast, metall eller glas, som t ex pennor och räknare, och ger ett skarpt och tydligt intryck. Det går att trycka i upp till 5-färgstryck.

På mörka ytor kan tryckfärgen påverkas något av underlagsfärgen. Bäst fungerar då vitt tryck som dubbeltrycks, alt silver- eller guldtryck. På hårda metallytor som utsätts för kraftig nötning rekommenderas lasergravyr.

Hur går det till?
En kliché tillverkas av en designad etsad yta som är tryckmotivet. Tamponen, normalt sett av silikongummi, hämtar färgen från den etsade ytan och överför den till produktens yta. Detta möjliggör tryck på olika typer av ytor, såväl konvexa som konkava.

Märkningsmetoden passar till:
Pennor, räknare, termosar.

EMBOSSING
En diskretare märkningsmetod som känns exklusiv och modern.

Hur går det till?
En tryckmetod som stansar in trycket i textilien tredimensionellt. Effekten blir som en blindprägling.

Märkningsmetoden passar till:
Kan användas på de flesta material men fördelaktigt på bomull, polyester och fleece.

SUBLIMERING
Används framförallt för att trycka på textiler som innehåller polyester, men även keramik, glas och metall som har ett ytskikt som består av polymer. Sublimering är när ett tillstånd ändras från fast form till gas utan att bli flytande.

Hur går det till?
Vid sublimeringstryck ändras de fasta färgpartiklarna till gasform genom värme och tryck för att sedan förenas med någon polymer åter till fast form.

Märkningsmetoden passar till:

DIGITALTRYCK
Kompletterar offsettrycket och är mer passande för mindre upplagor på pappersark eller rulle. Inga tryckplåtar eller liknande behövs, processen är snabbt igång och produkten som kommer ut är torr och redo för distribution eller efterbehandling.

Märkningsmetoden passar till:
Visitkort, brevpapper, kuvert, affischer och så vidare - i mindre upplagor.

BRODYR OCH VÄVDA MÄRKEN
Direktbrodyr förhöjer helhetsintryket av kläderna och ger en känsla av exklusivitet.

Hur går det till?
Direktbrodyr är den vanligaste formen av brodyr. Den innebär att man broderar direkt på textilen som spänns fast i en ram som monteras i en maskin. Maskinen följer sen ett program (brodyrkort) som guidar nålen. Direktbrodyr kan utföras på de flesta plagg, produkter och material.
Detta kan göras direkt på textila produkter eller så sys eller limmas vävda märken på plagget.

Märkningsmetoden passar till:
Stickade kläder och övriga textilier för en mer exklusiv märkning.

DIAMANTGRAVYR
En märkmetod som gör det möjligt att gravera en logo eller text på glas och liknande material.

OFFSETTRYCK
En tryckteknik där trycket överförs från en tryckplåt till trycksakens yta (vanligen papper). Används oftast till tryck av större volymer papperstryck.